Demane la cançó de...

dilluns, 27 d’abril del 2015

Benaguasil el meu poble. La saga dels Plasència.

Benaguasil, el meu poble
Músics rellevants de Benaguasil


La saga dels Plasència
Juan Bautista Plasència Valls (1816-1865)
Mariano Plasència Valls (1811-1875)
Juan Bautista Plasència Aznar (1863-1896), fill de Mariano
Lamberto Plasència Valls (1809-1893)
Vicente Plasència Torres (¿-1908), fill de Lamberto



La família Plasència Valls fon una família de Benaguasil, de la qual nasqueren cinc fills. Tres d’ells, Lamberto, Mariano i Juan Bautista i els fills de Lamberto i Mariano, foren músics rellevants, compositors del segle XIX que van cursar els seus estudis al Reial Col·legi del Corpus Christi de València, més conegut com el col·legi del Patriarca. Era un col·legi en el que hi havia xiquets interns, per tal d’ajudar a les famílies a mantindre’ls. En aquella època, existien a València dos escoles de música: el col·legi del Patriarca, on estaven interns els germans i nebots Plasència, i les capelles de la Catedral. També en eixa època, i sobretot, a este tipus d’escoles, s’estudiava música religiosa.

Tots ells foren organistes i compositors de música religiosa. Juan Bautista Plasència Valls també va compondre zarzueles i òperes. Estes últimes mai van ser estrenades, les quals conserva la seua família.



Les seues composicions van ser molt importants al segle XIX i en reconeixement del seu treball, al nostre poble se’ls va fer un homenatge l’any 1996, estrenant algunes de les seues obres i col·locant una placa a l’edifici de la Unió Musical per tal de que sempre quedaren en el record del nostre poble. Tant a Benaguasil (C/ Músic Plasencia) com a València, (C/ del organista Plasencia) existeixen carrers dedicats a estos grans músics del nostre poble.   

2 comentaris:

  1. ¿Me podrían decir dónde puedo consultar los fondos musicales de Lamberto Plasencia Valls?
    Gracias

    ResponElimina
  2. Lo averiguo y te lo hago saber. Gracias por tu interés.

    ResponElimina